Start vooronderzoek

Verborgen gebreken
In Hongarije hoeft de makelaar de verborgen gebreken aan een huis niet aan een koper te melden. De makelaar is op geen enkele manier aansprakelijk wanneer een huis achteraf ernstige gebreken vertoond.

Bijvoorbeeld: kapot gevroren leidingen, defecte elektriciteit, lekkages, vocht in de muren.

Tips bij het bezichtigen van een Hongaars huis
Het is dan ook verstandig om zelf dit onderzoek vooraf aan de koop van een huis in Hongarije te verrichten of laten verrichten. Veel onderzoek kunt u zelf doen. Vraag vooraf aan de koop een moment om de leidingen en elektriciteit te controleren.

Vocht in muren is eenvoudig op te merken, ook als er overheen geschilderd is, door temperatuur verschillen in de muur boven en onder. Met name met leem zijn eventuele vochtproblemen eenvoudig waar te nemen.

Mocht u een huis op een regenachtige dag kunnen bekijken, doe dat! U kunt dan snel lekkages en eventuele problemen in de afwatering waarnemen.

Voel u niet bezwaard om meerdere keren het huis te bezichtigen met de makelaar. Die krijgt er namelijk goed voor betaald door u.

Hongaars koopcontract voor een huis in Hongarije
Wanneer u niet de kans heeft om het huis tevoren te inspecteren op gebreken, laat dit dan in het koopcontract vermelden. Normaal staat er in het koopcontract dat u het huis gezien heeft en het koopt zoals het is. U doet daarmee afstand van uw rechten. Dit is geen probleem als u het huis tevoren geïnspecteerd heeft of laten inspecteren.

Aan de andere kant, raden wij de verkoper na inspectie altijd in het koopcontract te laten vermelden dat u het gezien heeft en het huis gekocht wordt zoals het is. Dat voorkomt veel problemen met de koper achteraf.